DE CE SĂ ALEGI SISTEMUL DE ŢEVI PEXGOL?

sistemul de ţevi pexgol

DE CE SĂ ALEGI SISTEMUL DE ŢEVI PEXGOL? 

SISTEMUL DE ŢEVI PEXGOL are ca element principal ţeava produsă în Israel de către „Golan Plastic Products” şi face parte din categoria sistemelor de tipul ţeavă-în-ţeavă, ce elimină total montajul aparent al conductelor de încalzire şi sanitare.

Calitatea deosebită a materialelor folosite, precum şi modalitatea simplă de eliminare a defectelor, au facut ca PEXGOL sa fie unul dintre cele mai folosite sisteme de încalzire din lume.

Sistemul de ţevi Pexgol a primit aprobări şi agremente internaţionale de utilizare în instalaţiile de alimentare cu apă potabilă. Conform Avizului Sanitar nr. cod Ig.W. / nr. 469 din 20.09.2005 emis de Comisia de Avizare din cadrul Ministerului Sanataţii – Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, ţevile PEXGOL au primit permisiunea de a fi comercializate si utilizate în Romania pentru reţele şi instalaţii de alimentare cu apă potabilă.

DE CE SĂ ALEGI SISTEMUL DE ŢEVI PEXGOL?   
Fabricare şi proprietăţi:

Ţevile PEXGOL sunt fabricate dintr-un tip special de polietilenă – HMW-HDPE, o polietilenă cu densitate mare (HDPE) şi cu o greutate moleculara foarte mare (HMW).

În timpul procesului de producţie, materialul brut este prelucrat la temperaturi şi presiuni foarte mari, în prezenţa unui catalizator special. Se realizează astfel o legătură / transpunere in cruce, incasabilă, între moleculele adiacente, lungi, ale polietilenei. Ca rezultat al reticulării, se formează o reţea tridimensională, formată dintr-o succesiune de legături ce conţin un atom de carbon şi doi atomi de hidrogen, iar ţeava poate fi considerată o singură moleculă enormă.

Ţeava de protecţie este din pex-b gofrat. Diametrul ţevii de protecţie este cu 2 diametre standard mai mare decât cel al ţevii interioare ( ex: ţeava de 16 mm cu protecţie de 25 mm, cea de 20 mm cu 32 mm, s.a.m.d).

Polietilena reticulată este un material termo-elastic cu o foarte bună stabilitate dimensională la temperaturi mari.

Procesul de reticulare conferă ţevii proprietăţi îmbunătăţite, precum:

 • Rezistenţă la coroziune şi presiune la temperaturi ridicate;
 • Rezistenţă excepţional de mare la abraziune;
 • Rezistenţă chimică unică;
 • Durabilitate excelentă la temperaturi ridicate;
 • Rezistenţă mecanică deosebită;
 • Frecare internă extrem de redusă, coeficient C = 155 în formula Hazen-Williams;
 • Longevitate foarte mare;
 • Rezistenţă deosebită la tensionare. Apariţia crăpăturilor longitudinale sau a altor fisuri datorate tensionării, este practic exclusă;
 • Deformare mică;
 • Imposibilitatea apariţiei depunerilor din sedimente de piatra.
DE CE SĂ ALEGI SISTEMUL DE ŢEVI PEXGOL?  
Avantaje:
 • Presiune mare de lucru – până la 24 bari;
 • Temperatura de lucru mare – până la 95°C putând să depăşeasca această temperatură pe perioade de până la 72 ore;
 • Durabilitate excelentă în medii corozive dure:  industriale,  canalizare, apa marină, sol coroziv;
 • Funcţionarea optimă nu este influenţată de modul de aşezare a ţevilor;
 • Pierderi mici tehnologice, la capete, ce permit economii considerabile;
 • Unicitate – pozarea ţevilor PEXGOL în şanţuri fără nisip sau direct pe piatră;
 • Modalitate simplă de eliminare a defectelor;
 • Datorită suprafeţei interioare netede, fără striaţii sau cu găuri, este imposibilă apariţia bacteriei Legionella. Din acest motiv, ele sunt perfecte pentru reţelele si instalaţiile de alimentare cu apă potabilă din  imobilele mari, a cladirilor publice sau administrative, spitale, şcoli, cantine, internate, hoteluri, piscine, etc.;
 • Instalare extrem de uşoară şi cu un necesar redus de scule: cleşte de tăiat plastic, o cheie deschisă la capăt, o şurubelniţă şi o cumpănă.
Cum funcţionează SISTEMUL DE ŢEVI PEXGOL?

Sistemele clasice de încălzire interioară sunt de tipul telescopic, cu o conductă de diametru mare care pleacă de la sursa de caldură, şi, pe măsură ce alimentează un anumit număr de radiatoare, isi reduce treptat, diametrul. În mod normal, acest tip de încălzire este montat aparent, pe perete, cu efecte negative, atît din punct de vedere estetic, cât si asupra spaţiului încăperilor.

Sistemul de ţevi PEXGOL elimină aceste inconveniente. De la sursa de caldură se ajunge într-un distribuitor general, de unde se alimentează individual fiecare radiator.

DE CE SĂ ALEGI SISTEMUL DE ŢEVI PEXGOL? 
Schema instalare:

sistemul de ţevi pexgol

Sistemul de ţevi PEXGOL
Legendă:

1) Cutie de plastic echipată pentru ţeavă pexgol de 16 x 2 mm;

2) Ţeava PEXGOL 16×2 mm cu ţeava protecţie roşie de 25 mm;

3) Ţeava PEXGOL 16×2 mm cu ţeava protecţie albastră de 25 mm;

4) Ţeava PEXGOL 20×2 mm cu ţeava protecţie neagră de 32 mm;

Practic, fiecare radiator are o singură conductă de tur si una de retur, independent de celelalte radiatoare. În acest mod instalaţia de încalzire se transformă într-un sistem radial. Conductele de tur şi de retur se pozează pe planşeu sau se „îngroapă” în perete, înainte de a turna şapa de nivelare sau de a efectua finisajele interioare.

Cum sunt înlăturate avariile?

Noutatea absolută a sistemului de ţevi Pexgol, constă în timpul extrem de scurt de înlocuire a ţevilor avariate, – 10 ~ 15 – minute, fară spargerea placilor de faiantă sau gresie, a parchetului sau a oricărui alt tip de pardoseală. Această usurinţă în înlocuirea ţevilor avariate este generată de faptul că:

 • Există o libertate de mişcare a ţevii interioare, care este cu două diametre standard mai mică decât tubul de protecţie;
 • Datorită structurii tridimensionale, ţeava de PEXGOL îmbină elasticitatea deosebită cu rezistenţa mecanică la tracţiune, astfel încât eventualele fisuri sunt izolate;
 • Piesa de legatură, piesa imbinare blogesentială în astfel de operaţiuni, are grad total de libertate, ce îi permite să se mişte în orice direcţie.
Din ce este compus SISTEMUL DE ŢEVI PEXGOL?

Componentele uzuale ale unui SISTEM PEXGOL sunt:

 1. Ţeava PEXGOL 16×2 mm cu ţeava protecţie roşie de 25 mm;
 2. Ţeava PEXGOL 16×2 mm cu ţeava protecţie albastră de 25 mm;
 3. Ţeava PEXGOL 20×2 mm cu ţeava protecţie neagră de 32 mm;
 4. Ţeava PEXGOL 25×2,3 mm cu ţeava protecţie neagră de 40 mm;
 5. Cutie de plastic echipată pentru ţeavă pexgol de 16 x 2 mm, folosită pentru legarea ţevii pexgol la robineţii de încălzire sau la cei de apă;
 6. Cutie de plastic dublă, echipată pentru ţeavă pexgol de 16 x 2 mm, folosită pentru legarea ţevii pexgol la bateriile sanitare;
 7. Distribuitoare echipate cu conectori pentru ţeava de 16 mm, distribuitoarele modulare reprezintă un sistem simplu pentru legarea individuală a corpurilor de încălzire;
 8. Cutii pentru distribuitore; 

 

Instrucţiuni pentru montarea unui SISTEM DE ŢEVI PEXGOL

 1. Montarea cutiei pentru distribuitoare.

  cutie distribuitor eu blogCutia distribuitorului se aşează cât mai aproape de punctele de alimentare cu apă. În cutie vor fi montate două distribuitoare: unul pentru apă rece (sau retur instalaţie încălzire) şi unul pentru apă caldă (sau tur instalaţie incalzire). Lăsaţi suficient spaţiu pentru a avea acces uşor, atât la distribuitoare cât şi la robineţi şi ţevi. Distribuitoarele trebuie plasate la cel puţin 50 de cm deasupra pardoselei.

 2. Instalarea corectă a tevii PEXGOL.

  instalare teava poexgol eu blogŢeava PEXGOL se montează odată cu ţeava de protecţie pe traseul cel mai scurt şi într-o linie continuă de la distribuitor la punctele de folosire a apei. Raza de îndoiore a ţevi protectoare trebuie să fie de cel puţin 8 ori diametrul sau (pentru ţeava de protecţie de 25 mm raza de îndoire trebuie să fie cel puţin 200 mm). Diametrul ţevii protectoare trebuie să fie mai mare cu doua diametre decât ţeava PEXGOL (pentru ţeava PEXGOL de 16 mm se foloseşte ţeavă protectoare de 25 mm).

 3. Montarea cutiei de plastic simplă sau dublă.

  cutii pexgolCutia de plastic serveşte la încorporarea unui cot-conector de 105 grade, în perete, pentru legarea ţevii PEXGOL la robinet. Cutia de plastic se fixează în perete cu ipsos pentru construcţii iar faţa cutiei trebuie să iasă cu 15 mm în afara suprafeţei peretelui.

 4. Instalarea cotului de 105 grade.

  introducerea cotului blogPuneţi piuliţa şi inelul pe ţeavă apoi introduceţi cotul pe capătul ţevii şi strângeţi piuliţa cu o cheie de 24. După ce aţi fixat cotul-conectorul de ţeava PEXGOL , împingeţi ţeava PEXGOL în interiorul ţevi de protecţie, până când cotul-conector se fixează în cutia de plastic. Prinderea cotului-conector în cutia de plastic se face cu doua şuruburi tratate hepoxidic sau din oţel inoxidabil.

 5. Conectarea ţevii la distribuitor.

  cutie si distribuitoare blogConectaţi celălalt capăt al ţevii PEXGOL la una din ieşirile distribuitorului. Indentificaţi ţevile de apă caldă şi apă rece şi asiguraţi-vă că faceţi legăturile în mod corect.

Distribuie articolul

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *